Ich przyczyny są zazwyczaj związane z niewłaściwym sposobem odżywania, brakiem aktywności ruchowej oraz silnym i długotrwałym stresem. Warto skupić się przede wszystkim na tym, aby zmienić swoją dietę, bowiem, to, co spożywamy na co dzień ma niebagatelny wpływ na rozwój choroby.
Wśród wielu gatunków ryb najzdrowsze są łosoś, tuńczyk, śledzie oraz makrele. Są one bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, które wpływają na obniżenie stężenia złego cholesterolu we krwi.
Tłuszcze nasycone, które są nieodzownym elementem właściwej diety, znajdują się także w orzechach. Ten produkt jest jednak wysoko kaloryczny, dlatego wystarczy spożywać pół garści różnych rodzajów orzechów dziennie.
Obecnie mówi się o tym, że kawa spożywana w ograniczonych ilościach, czyli jedna lub dwie filiżanki dziennie, pozwala na zmniejszenie ryzyka zawału serca nawet pięciokrotnie.
Ten napój zawiera kluczowe dla zachowania zdrowia przeciwutleniacze. Działają one korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego, zmniejszają stopień wchłaniania się cholesterolu z pożywienia oraz przyspieszają metabolizm, w tym trawienie tłuszczów.
Co jest ważne, jeśli zależy nam na utrzymaniu prawidłowej wagi. Z tych powodów picie zielonej herbaty powinno stać się stałym elementem naszej diety.
Comments are closed.