Brokuł, zielone szparagi czy szpinak dostarczają potrzebnego nam kwasu foliowego, potasu, żelaza i witaminy K, które poprawiają funkcjonowanie naszego układu krwionośnego.
Produkty razowe są bogate w błonnik, który usprawnia nasz metabolizm, pomagając utrzymać stałą wagę
Poza solą, której użycie powinniśmy jak najbardziej ograniczyć, przyprawy dodawane do potraw, jakie jemy na co dzień, pomagają utrzymać gospodarkę naszego organizmu w dobrej formie.
Przykładowo kurkuma sprawia, że odkłada się mniejsza ilość tłuszczu w naszych żyłach i tętnicach, a toczące się stany zapalne szybciej ustępują. Takie samo działanie ma cynamon, dlatego warto dodawać te przyprawy do potraw i napojów, jakie spożywamy.
Jest to zdrowsza alternatywa oleju, która pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu oraz chroni nasze serce, zmniejszając ryzyko zawału serca.
Obecne w nich tłuszcze nasycone pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi oraz regulują ciśnienie.
Ten owoc warto spożywać w dużej ilości, kiedy mamy możliwość, ponieważ powoduje on rozszerzanie się naczyń krwionośnych oraz nawilża nasz organizm od wewnątrz.
Comments are closed.