Na stole lub stolnicy rozsyp trochę mąki, wyłóż ciasto i zacznij zagniatać do momentu, aż zacznie ładnie odklejać Ci się od rąk. Miskę wysmaruj olejem i włóż do niej zagniecione ciasto, które należy przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia naokoło 30 minut. Po tym czasie odkryj folię, zmiażdż ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia na następne pół godziny.
Po ponownym wyrośnięciu ciasto należy podzielić na równe części, może ich być np. 12. Każdą część zwijamy w kulkę. Przykrywamy folią i odstawiamy na następne 10 minut.
Bułeczki odstawiaj na przykrytą papierem do pieczenia blachę, jak skończysz układać bułeczki pamiętaj aby je przykryć folią i zostawić na kolejne 20 minut. W między czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, roztrzep jajko z wodą, posmaruj górę bułeczek i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką, wstaw do piekarnika i piecz około 20-25 minut. Zostaw do wystygnięcia i zajadaj z całą rodzinką. Smacznego.
Comments are closed.