Domowe drożdżowe rogaliki z jabłkami – tradycyjny, przepyszny przepis

Aromatyczne i rumiane rogaliki, którym nikt się nie oprze. Koniecznie wypróbuj ten przepis w sezonie na jabłka – z odrobiną cynamonu i cukru będą smakować obłędnie.

Możesz także przetestować inne nadzienia oraz dodatki do rogalików; proponujemy na przykład wersje z dżemem owocowym, serem lub makiem i orzechami włoskimi. Niezależnie od tego, co znajdzie się w środku, rogaliki zawsze wychodzą przepyszne.

 

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 cytryny

Na nadzienie jabłkowe:

  • 4-5 jabłek
  • cukier
  • cynamon

Dodatkowo:

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie

Przesiej mąki do miski. Wymieszaj je z jajkami, śmietaną i skórką z cytryny. Dodaj też 2 łyżki cukru i sól. Podgrzej mleko, aby było delikatnie ciepłe. W rondelku rozpuść masło i pozostaw na chwilę do przestygnięcia. Do mleka wsyp 2 łyżki mąki, łyżkę cukru, a na koniec dodaj drożdże i mieszaj aż się rozpuszczą.

 

 

Dodaj je do miski z mąką, wymieszaj. Do ciasta wlej też rozpuszczone masło.  Zagnieć ciasto rękami i wyrabiaj je przez kilka minut. Nie powinno być w nim żadnych grudek, a jego konsystencja ma pozostać dość lepka. Gotowe ciasto odstaw na chwilę do ciepłego miejsca.

 

Przygotuj nadzienie. Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce. Dodaj do nich cukier i szczyptę cynamonu. Ilość przypraw zależy od tego, czy jabłka są bardziej słodkie czy kwaśne. Posyp mąką blat i podziel na nim ciasto na 8 części. Każdą z nich podziel na 3-4 mniejsze i uformuj z nich placki. Nacinaj ich górną część, na dolną nakładaj nadzienie, a następnie zwijaj rogaliki.

 

Gotowe rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszaj żółtka z mlekiem, posmaruj nimi wierzch każdego rogalika. Wstaw rogale do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piecz przez 20-25 minut aż się zarumienią. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!