Domowe ptasie mleczko – łatwy deser do zrobienia – dla Pań dbających o figurę. Wręcz rozpływa się w ustach.

Jest to nie tylko łatwy do zrobienia deser, ale także niskokaloryczny. Ponadto oczywiście danie jest niezwykle smaczne.

Niezbędne składniki:

  • 3/4 szklanki śmietany kremówki,
  • 1 litr kefiru,
  • 2 łyżki stołowe żelatyny,
  • 2 szklanki wody,
  • szklanka cukru,
  • pół opakowania cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Żelatynę należy rozcieńczyć w ciepłej wodzie i odstawić na czas od 25 do 35 minut. Potem trzeba ją doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, cały czas mieszając. Po wszystkim powinna zostać odstawiona do ostygnięcia.

Cukier waniliowy, śmietanę, cukier i kefir ubija się mikserem. Kontynuując czynność, dodaje się powoli żelatynę, a następnie ubija dalej przez 4-5 minut. Powstałą masę należy umieścić w kwadratowej formie i pozostawić w lodówce na czas od 3 do 6 godzin. Po tym czasie trzeba pokroić ją na porcje nożem lub dzięki foremkom do ciastek.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!