Jednak nie ma to jak syrop domowy. Wykonany bez zbędnych konserwantów czy barwników jest świetnym lekiem dla dorosłych i dzieci.
Jeśli męczy Cię kaszel i ciężko Ci się pozbyć zalegającej wydzieliny spróbuj samodzielnie zrobić domowy syrop z marchwi.
Do garnka włóż obraną i drobno pokrojoną marchew, zalej wodą i gotuj na niedużym ogniu aż marchew stanie się miękka.
Następnie dodaj posiekany imbir i zmiksuj blenderem. Po ostygnięciu dodaj miód i zmiksuj wszystko razem.
Taki domowy syrop z marchwi najlepiej przechowywać w słoiczku w lodówce. Wystarczy stosować 3-4 łyżki dziennie, by po 1-2 dniach kaszel ustąpił.
Jej spożywanie wzmacnia układ trawienny i wspomaga pracę jelit. Ma także działanie antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. To warzywo, które pomaga zachować zdrowie i młody wygląd. Dzięki niskokaloryczności doskonale sprawdza się dla osób dbających o linię.
Comments are closed.