Mój lekarz zdradził przepis na syrop na kaszel – nie sądziłam że może być tak skuteczny. Polecany dla dorosłych i dzieci

Półki aptek uginają się dziś od różnorodnych syropów, po które sięgamy przy kaszlu, przeziębieniu czy bólu gardła.

Jednak nie ma to jak syrop domowy. Wykonany bez zbędnych konserwantów czy barwników jest świetnym lekiem dla dorosłych i dzieci.

Jeśli męczy Cię kaszel i ciężko Ci się pozbyć zalegającej wydzieliny spróbuj samodzielnie zrobić domowy syrop z marchwi.

Potrzebujesz:

  •  0,5 kg marchwi
  •  4 łyżki miodu
  •  2 łyżeczki świeżego posiekanego imbiru.

Wykonanie jest proste:

Do garnka włóż obraną i drobno pokrojoną marchew, zalej wodą i gotuj na niedużym ogniu aż marchew stanie się miękka.

Następnie dodaj posiekany imbir i zmiksuj blenderem. Po ostygnięciu dodaj miód i zmiksuj wszystko razem.

Taki domowy syrop z marchwi najlepiej przechowywać w słoiczku w lodówce. Wystarczy stosować 3-4 łyżki dziennie, by po 1-2 dniach kaszel ustąpił.

Marchew to bogactwo witamin i minerałów. Zawiera przede wszystkim witaminę A i C, ale również witaminy B, E, K, a także składniki mineralne: magnez, żelazo, potas, fosfor, wapń, sód.

Jej spożywanie wzmacnia układ trawienny i wspomaga pracę jelit. Ma także działanie antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. To warzywo, które pomaga zachować zdrowie i młody wygląd. Dzięki niskokaloryczności doskonale sprawdza się dla osób dbających o linię.

Miód i imbir dodane do syropu potęgują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!