Dziś proponuje Ci moje najlepsze przepisy na duszoną kapustę! W każdym z nich smak i aromat warzyw jest po prostu boski. Z przyprawami, alkoholem, mięsem – wybierz swoją ulubioną wersję!
Duszona kapusta z szynką i kiełbasą
Składniki
Posiekaj kapustę, posól i odstaw na 10 minut. Rozgrzej olej w garnku o grubym dnie lub na patelni, lekko podsmaż w nim kiełbaski, wyłóż je na talerzu. Na tym samym oleju duś przez 5 min pokrojoną drobno cebulę. Dodaj kapustę na patelnię porcjami, czekając, aż poprzednia partia zmięknie. Dodaj umyte liście laurowe, gotuj całość przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając szpatułką.
Wlej wodę, dodaj posiekaną paprykę i duś na małym ogniu przykryte pokrywką, do momentu aż kapusta będzie miękka. 5 minut przed końcem gotowania dodaj czarny pieprz, cukier, koncentrat pomidorowy, kiełbaski, pokrojoną szynkę, koperek. Podawaj na gorąco. Smacznego!
Comments are closed.