Składniki
Przygotowanie
Przetnij głowę kapusty na pół, usuń zewnętrzne liście, odetnij łodygę. Poszatkuj kapustę.
W rondlu o grubym dnie rozpuść masło, włóż do niego kapustę, wymieszaj, dodaj pozostałe składniki, przykryj pokrywką, zagotuj, zmniejsz temperaturę do minimum i pozostaw na wolnym ogniu przez 2-2,5 godziny. Okresowo mieszaj kapustę. W razie potrzeby posól i popieprz ponownie.
Zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień, doprowadź do intensywnego wrzenia i gotuj w ten sposób przez kolejne 2-3 minuty. Jest to konieczne, aby większość cieczy odparowała.
Kapusta jest najlepsza następnego dnia. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Na patelni na średnim ogniu usmaż pokrojony na plasterki mostek, aby wytopił się tłuszcz. Ułóż usmażone kawałki na talerzu i dodaj do rondla masło, posiekaną kapustę, cebulę i plasterki jabłka. Smaż składniki przez 2-3 minuty.
Wlej piwo, ocet, dodaj kminek, sól, czarny pieprz, cukier. Przykryj patelnię pokrywką, gotuj przez około godzinę na średnim ogniu, aż kapusta stanie się miękka, od czasu do czasu mieszając. Na 10 minut przed końcem dodaj usmażone wcześniej mięso i wymieszaj. Smacznego!
Comments are closed.