Możesz użyć chrupiących ciastek bez dodatków, które masz w domu np. biszkopty bądź herbatniki.
Jako krem musisz przygotować domowy budyń waniliowy. Aby to zrobić, podziel 500 ml mleka na pół. Zagotuj jedną część mleka na małym ogniu. Do drugiej części dodaj skrobię, 3 łyżki cukru, ekstrakt waniliowy, żółtko, wymieszaj.
Wlej tak przygotowaną masę do wrzącego mleka. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw budyń do ostygnięcia. Przykryj spód naczynia do pieczenia papierem lub folią spożywczą. Układaj ciasteczka i krem warstwowo. Ostatnią warstwą powinny być ciasteczka.
Przygotuj lukier. Aby to zrobić, wymieszaj 4 łyżki cukru, kakao, 1 łyżkę mleka, zagotuj miksturę. Gdy masa zacznie wrzeć, dodaj maslo. Dokładnie wymieszaj, aby całkowicie rozpuścić olej. Zdejmij lukier z ognia i polej nim ciasto. Włóż deser do lodówki. Gotowe!
Comments are closed.