Ciasto „Fantazja” Smaczne i efektowne ciasto, proste w wykonaniu. Zaskoczę Cie tym przepisem

Ciasto „Fantazja” to połączenie kefirowego smaku w wypieku.

Deser jest niezwykle pyszny i daje świetny aromat. Zapewne każdemu domownikowi czy też gościowi ono zasmakuje.

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 280 g kefiru,
  • 30 g kakao,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 30 g oleju roślinnego.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka,
  • 180 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 10 g cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Kefir wymieszać z sodą oczyszczoną i odstawić je na około 2 minuty. Po tym czasie wbić do tych składników dodatkowo jajka z dodatkiem oleju roślinnego, a także cukru. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą.

Mąkę należy przesiać do przygotowywanej masy, a potem połączyć składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Po dodaniu jeszcze kakao, ponownie wymieszać. Naczynie do pieczenia przykryć pergaminem, a następnie wlać do niego masę.

 

Załączyć piekarnik na 180 stopni i piec w nim ciasto przez pół godziny. W zależności od mocy piekarnika, ten proces można nieco wydłużyć. Po upieczeniu ostudzić ciasto. Odciąć nierówną część góry i podzielić je na dwie części.

Cukry wymieszać z jajkami i mąką, aby nie powstały grudki. Wlać jeszcze 1/2 mleka. Na małym ogniu podgrzać składniki, a potem dolać pozostałą część mleka.

Gotować aż do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji masy ciągle mieszając i pilnując, aby masa nie zagotowała się. Do garnka dać masło w kawałkach. Po wymieszaniu pozostawić do ostygnięcia.

Pierwszą część ciasta posmarować kremem, ułożyć kolejną jego warstwę. Górę i boki posmarować pozostałą częścią kremu. Odciętą część ciasta zmielić i udekorować nimi deser. Wstawić do lodówki.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!