Deser jest niezwykle pyszny i daje świetny aromat. Zapewne każdemu domownikowi czy też gościowi ono zasmakuje.
Kefir wymieszać z sodą oczyszczoną i odstawić je na około 2 minuty. Po tym czasie wbić do tych składników dodatkowo jajka z dodatkiem oleju roślinnego, a także cukru. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą.
Mąkę należy przesiać do przygotowywanej masy, a potem połączyć składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Po dodaniu jeszcze kakao, ponownie wymieszać. Naczynie do pieczenia przykryć pergaminem, a następnie wlać do niego masę.
Załączyć piekarnik na 180 stopni i piec w nim ciasto przez pół godziny. W zależności od mocy piekarnika, ten proces można nieco wydłużyć. Po upieczeniu ostudzić ciasto. Odciąć nierówną część góry i podzielić je na dwie części.
Cukry wymieszać z jajkami i mąką, aby nie powstały grudki. Wlać jeszcze 1/2 mleka. Na małym ogniu podgrzać składniki, a potem dolać pozostałą część mleka.
Pierwszą część ciasta posmarować kremem, ułożyć kolejną jego warstwę. Górę i boki posmarować pozostałą częścią kremu. Odciętą część ciasta zmielić i udekorować nimi deser. Wstawić do lodówki.
Comments are closed.