Cukinia, kurczak i pomidory, a także ser to świetne składniki na smaczny obiad.

Cukinie oczyścić, usuwając końcówki. Możesz obrać cukinię, ale nie całą. Zamiast tego użyj obieraczki, aby usunąć pozostałe paski. Po tym możesz pokroić cukinie na cienkie rundy o długości około 2 cm. Dobrym pomysłem jest papier do pieczenia.

 

Mieszankę ziół, która jest połączeniem oleju i przypraw (sól pieprz, tymianek lub papryka), które zostały wcześniej przygotowane, można obficie nakładać na pokrojone cukinie. Należy pamiętać, aby obtoczyć każde warzywo. Całość piecz przez pół godziny w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 

W czasie, gdy kurczak się piecze, przygotuj farsz. Posiekaj kurczaka i wszystkie warzywa, w tym pomidory, cebulę i paprykę. Na dużej patelni rozgrzej olej. Gdy papryka i cebula będą już zrumienione, dodaj na patelnię kurczaka. Ciągle mieszaj, aby się nie przypaliły. Dopraw masę solą i wszystkimi pozostałymi przyprawami.

 

Dokładnie wymieszaj farsz i zdejmij z ognia, gdy już się zrumieni. Aby farsz lepiej przywierał, na przygotowanych upieczonych krążkach cukinii ułóż pergamin do pieczenia. Na wierzchu ułóż plasterek pomidora.

 

Posypać sosem (koncentrat pomidorowy, woda) danie i zwieńczyć startym cheddarem. Zapiekaj danie przez około 30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C. 30 minut. Następnie możemy usiąść przy stołach i życzyć wszystkim „smacznego”.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!