Cukinie oczyścić, usuwając końcówki. Możesz obrać cukinię, ale nie całą. Zamiast tego użyj obieraczki, aby usunąć pozostałe paski. Po tym możesz pokroić cukinie na cienkie rundy o długości około 2 cm. Dobrym pomysłem jest papier do pieczenia.
Mieszankę ziół, która jest połączeniem oleju i przypraw (sól pieprz, tymianek lub papryka), które zostały wcześniej przygotowane, można obficie nakładać na pokrojone cukinie. Należy pamiętać, aby obtoczyć każde warzywo. Całość piecz przez pół godziny w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
W czasie, gdy kurczak się piecze, przygotuj farsz. Posiekaj kurczaka i wszystkie warzywa, w tym pomidory, cebulę i paprykę. Na dużej patelni rozgrzej olej. Gdy papryka i cebula będą już zrumienione, dodaj na patelnię kurczaka. Ciągle mieszaj, aby się nie przypaliły. Dopraw masę solą i wszystkimi pozostałymi przyprawami.
Dokładnie wymieszaj farsz i zdejmij z ognia, gdy już się zrumieni. Aby farsz lepiej przywierał, na przygotowanych upieczonych krążkach cukinii ułóż pergamin do pieczenia. Na wierzchu ułóż plasterek pomidora.
Comments are closed.