Istnieją jednak wersje z rozmaitymi sosami, wegetariańskie, a także uproszczone bez zawijania. Przepis na gołąbki pod pierzynką różni się od tradycyjnych gołąbków tym, że nie wymaga duszenia w sosie. Wyjątkowy smak zawdzięczają zapieczeniu z pomidorami, ziołami i serem.
Sama metoda przyrządzania powoduje, że zyskują inny, lekko orzechowy posmak. Prostsze jest także porcjowanie prosto z blachy do pieczenia. Zapiekane gołąbki prezentują się znacznie lepiej niż tradycyjna wersja. Jak je zatem przygotować?
W pierwszej kolejności szykujemy gołąbki. W tym celu: Parzymy główkę kapusty w wodzie, zdejmując kolejne liście, kiedy jeszcze zachowują półtwardą strukturę (alternatywnie możemy wsadzić ją do mikrofalówki na 5-10 min).
Gotujemy ryż na półtwardo (proporcja wody 2:1). Drobno posiekaną cebulę i startą marchewkę podsmażamy na patelni, studzimy i mieszamy z surowym mięsem mielonym i chłodnym, ugotowanym ryżem.
Farsz rozdzielamy na liście kapusty i ciasno zawijamy. Z liści uprzednio ścinamy twardy ogonek. Gołąbki układamy na blasze i podlewamy wodą. Całość przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką w wypadku naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku.
Comments are closed.