Moje ukochane danie w nowej pysznej odsłonie. Gołąbki pod pierzynką są hitem w mojej kuchni

Gołąbki doczekały się licznych wariacji. Tradycyjny przepis zawiera liście kapusty i mięso mielone, a często także ryż.

Istnieją jednak wersje z rozmaitymi sosami, wegetariańskie, a także uproszczone bez zawijania. Przepis na gołąbki pod pierzynką różni się od tradycyjnych gołąbków tym, że nie wymaga duszenia w sosie. Wyjątkowy smak zawdzięczają zapieczeniu z pomidorami, ziołami i serem.

Sama metoda przyrządzania powoduje, że zyskują inny, lekko orzechowy posmak. Prostsze jest także porcjowanie prosto z blachy do pieczenia. Zapiekane gołąbki prezentują się znacznie lepiej niż tradycyjna wersja. Jak je zatem przygotować?

Potrzebne składniki:

  • główka białej kapusty
  • 50 g ryżu
  • 150 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • odrobinę oleju słonecznikowego
  • 100 ml wody
  • przyprawy: sól i pieprz

Dodatkowo do „pierzynki” potrzebujemy:

  • 2 pomidory
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 15 g koperku
  • 15 g natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak przygotować?

W pierwszej kolejności szykujemy gołąbki. W tym celu: Parzymy główkę kapusty w wodzie, zdejmując kolejne liście, kiedy jeszcze zachowują półtwardą strukturę (alternatywnie możemy wsadzić ją do mikrofalówki na 5-10 min).

 

Gotujemy ryż na półtwardo (proporcja wody 2:1). Drobno posiekaną cebulę i startą marchewkę podsmażamy na patelni, studzimy i mieszamy z surowym mięsem mielonym i chłodnym, ugotowanym ryżem.

 

Farsz rozdzielamy na liście kapusty i ciasno zawijamy. Z liści uprzednio ścinamy twardy ogonek. Gołąbki układamy na blasze i podlewamy wodą. Całość przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką w wypadku naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!