Grupa krwi ma również duży wpływ na to, co jest powodem gromadzenia się u nas tkanki tłuszczowej.
Grupa krwi A: spożywanie cukrów i mięsa szczególnie wiąże się z gromadzeniem się tłuszczu u tych osób.
Grupa krwi B: smażone potrawy i pieczywo mają największy wpływ na gromadzenie się tłuszczu.
Grupa krwi AB: aktywność fizyczna jest wskazana dla osób z tą grupą krwi. Jej brak często skutkuje nadmiarem tłuszczu w organizmie.
Grupa krwi 0: nieregularne posiłki mają silny wpływ na odkładający się tłuszcz.
Współczynnik EH jest jednym z najważniejszych układów grupowych w organizmie człowieka. D, C, c, E i e to najważniejsze antygeny spośród 50 wchodzących w jego skład.
Występuje on gdy matka nie posiada antygenu D, czyli posiada krew z czynnikiem RH-, natomiast ojciec ma krew Rh+, czyli posiada ten gen. W takiej sytuacji dziecko może być zwalczane przez organizm matki, gdyż widzi je jako ciało obce. Na szczęście współczesna medycyna potrafi poradzić sobie z konfliktem serologicznym.
Comments are closed.