Pieczarki, jak wszystkie grzyby, są bogatym źródłem białka oraz witamin. Dodają energii, a ich niepowtarzalny smak doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Są niezastąpionym elementem diety wegetariańskiej oraz postnych dni. Świeżym sposobem na ich przygotowanie jest gotowanie metodą hiszpańską, czyli z czosnkiem i białym winem.
Gotowane pieczarki w białym winie są popularnym daniem goszczącym często na hiszpańskich stołach. Mamy nadzieję, że po wypróbowaniu tego przepisu staną się równie częstym gościem w naszych domach. Przedstawiamy kilka prostych rad na danie doskonałe.
Składniki:
Wykonanie
Przygotuj grzyby – większe sztuki pokrój, małe zostaw w całości. Poszatkuj czosnek i chilli. Rozgrzej na patelni oliwę, wlej taką ilość, aby pokryła całe dno.
Smaż przez minutę paprykę i czosnek.Dodaj pieczarki, sól, wymieszaj. Po uzyskaniu przez grzyby miękkości dolej wino. Gotuj ok. 5 minut, aby odparować alkohol.
Comments are closed.