Imbir – przyprawa kojarzona dawniej głównie z kuchnią orientalna.
Dziś świeże kłącze imbiru kupić już można w każdym sklepie spożywczym, by móc cieszyć się jego smakiem i właściwościami prozdrowotnymi. Po co jednak przepłacać, jeśli imbir hodować możesz w zaciszu własnego domu?
Zalety świeżego imbiru
Często sięgamy po imbir w kuchni, dodajemy go do różnych potraw, a także jako rozgrzewający dodatek do herbaty. Wiele osób robi z niego różne nalewki, albo korzysta z surowego między innymi dla złagodzenia nudności, zgagi i innych nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego.
Przyspiesza perystaltykę jelit i wydzielanie się enzymów trawiennych. przynosi ukojenia podczas niestrawności i wzdęć. Kłącze imbiru to również doskonały środek o właściwościach przeciwzapalnych.
Pomaga zniwelować bóle mięśni po intensywnych treningach, pomaga uśmierzyć ból w stanach zapalnych układów mięśniowego i kostnego, a także podczas bolesnego cyklu menstruacyjnego u kobiet. Jest przy tym zdrowszy dla żołądka od środków przeciwbólowych.
Uprawa imbiru na własnym parapecie
Uprawa domowego imbiru jest niezwykle prosta! Czego więc potrzebujesz, aby cieszyć się świeżym i zawsze dostępnym kłączem? Wystarczy żyzna i dobrze przepuszczalna ziemia ogrodnicza oraz dość płytka, za to szeroka donica.
Pamiętaj, że kłącza imbiru rozrastają się w płaszczyźnie poziomej, dlatego tak ważne jest zapewnienie im odpowiedniego pojemnika do uprawy.
Gdy masz już wszystko, co potrzebne, zastosuj się do pięciu następujących kroków:
Kawałek korzenia imbiru zalej woda i pozostaw w wodzie na całą noc. Do doniczki nasyp ziemi i umieść w niej imbir. Przyjrzyj się jego korzeniowi.
Zielone oczka, które na nim zauważysz, powinny być skierowane ku górze. To z nich wyrosną nadziemne pędy.
Podlej ziemię. Doniczkę ustaw w ciepłym, choć osłoniętym od bezpośredniego słońca miejscu.
Podlewaj regularnie, gdy ziemia zacznie przesychać. Po kilku tygodniach zobaczysz pierwszy kiełkujący pęd. Z czasem korzenie zaczną się rozrastać, a Ty będziesz mógł korzystać z ich cudownych właściwości.
Oto prosty sposób na to, jak zapewnić sobie świeży, niczym niespryskiwany imbir przez okrągły rok.
Comments are closed.