Nie od dziś wiemy, że imbir poza swym ciekawym, ostrym smakiem posiada wiele leczniczych i prozdrowotnych właściwości.
Korzeń imbiru przyjmowany regularnie oczyszcza kamienie nerkowe, poprawia krążenie krwi, minimalizuje ryzyko udaru mózgu, wspomaga pracę wątroby jak i spowalnia wzrost komórek nowotworowych. Imbir zakorzenił się w kuchni, nie tylko azjatyckiej.
Coraz więcej kucharzy wplata ten wyrazisty smak do swoich dań na całym świecie. W wielu restauracjach, szczególnie w okresie zimowym możemy spotkać się z różnego rodzaju herbatami, czy naparami na bazie imbiru.
Napoje tego typu nie tylko kuszą niesamowitym smakiem, a ponadto posiadają właściwości antyseptyczne, oraz zmniejszają stany zapalne. Imbir jest również źródłem magnezu, jak i witaminy C.
Jeśli będziemy przyjmować go regularnie, może wspomóc nas podczas przeziębienia, chronić przed chorobami serca i astmą. Wymieniać można długo, jednak jak wiadomo od teorii ważniejsza jest praktyka, dlatego poniżej zamieszczam przepis na herbatę imbirową, dzięki któremu każdy z nas może raczyć się tym cudownym naparem w zaciszu własnego domu.
Czego będziemy potrzebować?
- ¼ łyżeczki imbiru w proszku
- ¼ łyżeczki kurkumy w proszku
- dwie łyżeczki mleka kokosowego
- dwie lub trzy łyżki miodu (w zależności od słodkości jaką lubimy)
- szklanka wody
Jak to wszystko połączyć? Nic prostszego!
Imbir i kurkumę wsypujemy do szklanki, a następnie zalewamy wszystko wrzątkiem. Dodajemy mleko kokosowe i dajemy naparowi chwilę odpocząć, aby wszystkie składniki mogły się przegryźć i połączyć swoje smaki.
Kiedy napar jest już lekko ciepły, dodajemy do niego kilka łyżek miodu, w zależności od własnych upodobań. Nie przesadzajmy jednak z jego ilością, by nie przyćmił naszego głównego smaku, jakim jest imbir.
Warto pamiętać, że w wysokich temperaturach miód traci swoje zdrowotne właściwości, więc nie warto się z tym spieszyć, dzięki czemu nasz napar zyskuje jeszcze większą leczniczą moc i staje się naturalnym lekiem w sytuacjach zmniejszenia odporności.
I gotowe!
Teraz pozostaje już tylko spróbować i zakochać się w tajemniczych smakach imbiru, pamiętając o jego leczniczych właściwościach. Poranna dawka witamin, zagwarantuje nam multum energii na cały dzień, a w czasie chłodniejszych dni uchroni nas przed niechcianym przeziębieniem i rozgrzeje po powrocie z zimowych spacerów.
Comments are closed.