Herbata imbirowa z przepisu mojej babci – dzięki niej od lat nie mam problemów ze zdrowiem

Nie od dziś wiemy, że imbir poza swym ciekawym, ostrym smakiem posiada wiele leczniczych i prozdrowotnych właściwości.

Korzeń imbiru przyjmowany regularnie oczyszcza kamienie nerkowe, poprawia krążenie krwi, minimalizuje ryzyko udaru mózgu, wspomaga pracę wątroby jak i spowalnia wzrost komórek nowotworowych. Imbir zakorzenił się w kuchni, nie tylko azjatyckiej.

Coraz więcej kucharzy wplata ten wyrazisty smak do swoich dań na całym świecie. W wielu restauracjach, szczególnie w okresie zimowym możemy spotkać się z różnego rodzaju herbatami, czy naparami na bazie imbiru.

Napoje tego typu nie tylko kuszą niesamowitym smakiem, a ponadto posiadają właściwości antyseptyczne, oraz zmniejszają stany zapalne. Imbir jest również źródłem magnezu, jak i witaminy C.

Jeśli będziemy przyjmować go regularnie, może wspomóc nas podczas przeziębienia, chronić przed chorobami serca i astmą. Wymieniać można długo, jednak jak wiadomo od teorii ważniejsza jest praktyka, dlatego poniżej zamieszczam przepis na herbatę imbirową, dzięki któremu każdy z nas może raczyć się tym cudownym naparem w zaciszu własnego domu.

Czego będziemy potrzebować?

  • ¼ łyżeczki imbiru w proszku
  • ¼ łyżeczki kurkumy w proszku
  • dwie łyżeczki mleka kokosowego
  • dwie lub trzy łyżki miodu (w zależności od słodkości jaką lubimy)
  • szklanka wody

Jak to wszystko połączyć? Nic prostszego!

Imbir i kurkumę wsypujemy do szklanki, a następnie zalewamy wszystko wrzątkiem. Dodajemy mleko kokosowe i dajemy naparowi chwilę odpocząć, aby wszystkie składniki mogły się przegryźć i połączyć swoje smaki.

Kiedy napar jest już lekko ciepły, dodajemy do niego kilka łyżek miodu, w zależności od własnych upodobań. Nie przesadzajmy jednak z jego ilością, by nie przyćmił naszego głównego smaku, jakim jest imbir.

Warto pamiętać, że w wysokich temperaturach miód traci swoje zdrowotne właściwości, więc nie warto się z tym spieszyć, dzięki czemu nasz napar zyskuje jeszcze większą leczniczą moc i staje się naturalnym lekiem w sytuacjach zmniejszenia odporności.

I gotowe!

Teraz pozostaje już tylko spróbować i zakochać się w tajemniczych smakach imbiru, pamiętając o jego leczniczych właściwościach. Poranna dawka witamin, zagwarantuje nam multum energii na cały dzień, a w czasie chłodniejszych dni uchroni nas przed niechcianym przeziębieniem i rozgrzeje po powrocie z zimowych spacerów.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!