Rodzinny obiad nie musi kojarzyć się tylko z pospolitym schabowym. Duszona wołowina w delikatnym sosie jogurtowym z pieczarkami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom i gościom. Gwarantujemy, że mięso wg tego przepisu będzie miękkie i delikatne, a pieczarki sprawią, że będzie wyjątkowo aromatyczne.
Pieczarki możesz zastąpić innymi grzybami, które lubisz – jeśli akurat jest sezon, użyj np kurek. Najważniejsze, aby grzyby były świeże. Dodatek do mięsa i sosu wybierz według własnego uznania – świetnie sprawdzą się ziemniaczki, kasza, czy ryż.
Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojone grubo pieczarki i cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj mięso pokrojone w drobną kostkę. Smaż wszystko przez ok. 10 min. Na patelnię wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę i dopraw tymiankiem. Przez 30 min gotuj na średnim ogniu.
Wlej mleko i dodaj jogurt. Dosól potrawę do smaku. Gotuj nadal przez 5 min.
Comments are closed.