Naleśniki z mięsem są obecne w wielu domach od pokoleń! Sprawdzają się idealnie jako danie obiadowe. Warto odtworzyć taki kultowy przepis, aby przywołać smak dzieciństwa. Cała rodzina na pewno będzie domagać się więcej.
Na początku wbijamy cztery jajka do głębokiej miski i ubijamy je z cukrem i solą. Następnie dolewamy do nich 600 ml mleka, dodajemy mąkę, olej i wszystko dokładnie mieszamy. To ważne, aby cała masa była gładka i bez żadnych grudek. Z takiego ciasta smażymy następnie cienkie naleśniki.
W tym czasie mięso i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy do całości 100 ml mleka, przyprawiamy i wszystko dokładnie mieszamy. Każdy naleśnik przekrawamy na pół i rozkładamy tam nadzienie (najlepiej cienką warstwą) i składamy całość w trójkąt.
Później ubijamy trzy jajka widelcem, dolewamy 50 ml mleka i dodajemy soli. Przygotowane wcześniej naleśniki z nadzieniem zanurzamy w cieście, a następnie wkładamy na patelnię, na której uprzednio rozgrzaliśmy olej słonecznikowy i smażymy przez chwilę na małym ogniu. Wystarczą około 4 minuty z każdej strony – najważniejsze jest to, by całe nadzienie było dobrze wysmażone.
Comments are closed.