You might also like
W pierwszej kolejności obrane ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaków nie gotujemy do pełnej miękkości, powinny być półtwarde.
W czasie, kiedy ziemniaki będą się gotowały, można przygotować sos. Do rozpuszczonego w rondlu masła – nie ściągamy go z ognia – dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Dolewamy mleko, nadal mieszając i doprawiamy solą. Beszamel doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia.
Mięso należy pokroić i przyprawić solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w pierścienie, ziemniaki w plastry. Ser ścieramy na tarce.
Formę, w której będziemy zapiekać mięso w piekarniku, należy wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanego naczynia wkładamy warstwami cebulę, mięso oraz plastry ziemniaków.
Całość polewamy sosem, a następnie posypujemy startym serem.
Comments are closed.