Pieczone mięso w stylu kapitańskim – Bardzo łatwo się robi a smakuje obłędnie. Wyjątkowo smaczny obiad

W pierwszej kolejności obrane ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaków nie gotujemy do pełnej miękkości, powinny być półtwarde.

W czasie, kiedy ziemniaki będą się gotowały, można przygotować sos. Do rozpuszczonego w rondlu masła – nie ściągamy go z ognia – dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Dolewamy mleko, nadal mieszając i doprawiamy solą. Beszamel doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia.

 

Mięso należy pokroić i przyprawić solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w pierścienie, ziemniaki w plastry. Ser ścieramy na tarce.

 

Formę, w której będziemy zapiekać mięso w piekarniku, należy wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanego naczynia wkładamy warstwami cebulę, mięso oraz plastry ziemniaków.

 

Całość polewamy sosem, a następnie posypujemy startym serem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!