To niedroga i smaczna przekąska, która znakomicie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Marynowana kapusta z pikantnymi dodatkami to nie tylko doskonałe źródło witaminy C, ale także prosty sposób na rozgrzanie organizmu w trakcie chłodniejszych dni.
Pierwszym krokiem jest dokładne umycie kapusty i pokrojenie jej w wygodny dla nas sposób. Można ją poszatkować lub pokroić w kawałki na jeden kęs.
Kolejnym krokiem będzie wykonanie marynaty – w litrze wody należy rozpuścić cukier, dodać wszystkie przyprawy i zagotować. Potem marynatę zdjąć z ognia, ostudzić i dodać olej oraz ocet.
W dużym naczyniu ułożyć naprzemiennie kapustę, czosnek i papryczkę chili, zalać marynatą i przycisnąć z wierzchu ciężkim przedmiotem. Tak przygotowaną pikantną kapustę trzeba odstawić do lodówki na min. 24 h.
Po tym czasie można cieszyć się przepysznym smakiem naszej przekąski. Niewątpliwą zaletą pikantnej marynowanej kapusty jest to, że nie trzeba się obawiać o jej zepsucie!
Comments are closed.