Karmelowy placek z mandarynkami od dawna króluje na moim stole. Obłędnie smaczne. Każdy błaga o przepis.

To ciasto zadowoli nawet najbardziej wymagających, znika szybciej niż się przygotowuje. Aromat tego pysznego, domowego ciasta rozniesie się po całej kuchni i na pewno skusi niejednego smakosza.

Oto przepis na fenomenalny karmelowy placek z mandarynkami!

Składniki:

  • 5 mandarynek
  • 4 łyżki cukru (do karmelu)
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 3 g wanilii
  • sól do smaku
  • 100 ml mleka
  • 40 g roztopionego masła
  • 150 g przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Na początek obieramy mandarynki ze skórki i oczyszczamy. Przekrajamy każdą z nich na pół i w razie potrzeby usuwamy nasiona.

 

Następnie przygotowujemy ciasto.

W tym celu wbijamy do miski jajka, dodajemy 80 g cukru, wanilię oraz szczyptę soli. Masę ubijamy przez około 3-4 minuty, a następnie dodajemy mleko i masło.

 

Masę mieszamy, aż stanie się gładka i dodajemy do niej przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy trzepaczką aby uniknąć grudek.

 

Na suchą patelnię wsypujemy 4 łyżki cukru i podgrzewamy go na średnim ogniu przez około 4 minuty. Gdy cukier przemieni się w bursztynowy karmel mieszamy go i wyłączamy kuchenkę.

 

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Wlewamy do niej karmel i rozprowadzamy go na całej powierzchni formy. Wykładamy na to połówki wcześniej przygotowanych mandarynek. Wylewamy na to ciasto i delikatnie je wygładzamy.

 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180℃, wkładamy do niego ciasto i pieczemy przez około 35-40 minut. Na ostatnie 10 minut możemy nieco obniżyć temperaturę pieczenia.

Po tym czasie placek wyjmujemy i odwracamy. Zdejmujemy pergamin i możemy cieszyć się widokiem mandarynek w przepysznej masie karmelowej.

 

Tak przygotowane ciasto możemy posypać cynamonem, udekorować listkami mięty, a nawet kulką ulubionych lodów. Wszystko zależy od naszych preferencji. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!