Na początek obieramy mandarynki ze skórki i oczyszczamy. Przekrajamy każdą z nich na pół i w razie potrzeby usuwamy nasiona.
W tym celu wbijamy do miski jajka, dodajemy 80 g cukru, wanilię oraz szczyptę soli. Masę ubijamy przez około 3-4 minuty, a następnie dodajemy mleko i masło.
Masę mieszamy, aż stanie się gładka i dodajemy do niej przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy trzepaczką aby uniknąć grudek.
Na suchą patelnię wsypujemy 4 łyżki cukru i podgrzewamy go na średnim ogniu przez około 4 minuty. Gdy cukier przemieni się w bursztynowy karmel mieszamy go i wyłączamy kuchenkę.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Wlewamy do niej karmel i rozprowadzamy go na całej powierzchni formy. Wykładamy na to połówki wcześniej przygotowanych mandarynek. Wylewamy na to ciasto i delikatnie je wygładzamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180℃, wkładamy do niego ciasto i pieczemy przez około 35-40 minut. Na ostatnie 10 minut możemy nieco obniżyć temperaturę pieczenia.
Po tym czasie placek wyjmujemy i odwracamy. Zdejmujemy pergamin i możemy cieszyć się widokiem mandarynek w przepysznej masie karmelowej.
Comments are closed.