Domowa kiełbasa o wiele lepsza niż kupna. Sekretem jest jeden składnik. Żadna się jej nie równa

Zdecydowanie kiełbasa przygotowana domowymi sposobami jest o wiele lepsza niż taka kupiona ze sklepu.

Dzięki temu każdy wie co znajduje się w środku. Ponadto taka swojska różni się smakiem. Poniższy przepis jest świetnym pomysłem na pikantniejszą wersję aromatycznego i przede wszystkim smacznego mięsa.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wołowego,
  • 2 kg udek z kurczaka,
  • 350 ml bulionu,
  • 75 g soli,
  • 2 łyżki papryki sypkiej,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka mielonego pieprzu,
  • 1/2 łyżki muszkatołowej gałki,
  • 1 łyżka suszonego kopru,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1 groszek pieprzu,
  • osłonki przeznaczone na kiełbasę.

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka oddzielić od kości. Bulion przygotować z dodatkiem kości, ziarna pieprzu, a także soli. Odcedzić je, a całość umieścić w lodówce. Połowę wołowego mięsa wraz z tłuściejszą częścią z kurczaka zmielić bardzo drobniutko na maszynce.

Pozostałą część zarówno drobiowego jak i wołowego mięsa pokroić w kostkę, której długość powinna wynosić około 2 cm. Mięsa połączyć ze sobą i wymieszać je z dodatkiem miodu.

W osobnej misce wymieszać sól wraz z przyprawami i wsypać je do mięsa, a później dokładnie całość wymieszać aż do połączenia się składników. W między czasie stopniowo wlewać również zimny bulion.

 

Osłonkę do kiełbasy należy nadziewać mięsnym farszem i formować kiełbaski o średniej wielkości. Ważne, aby do środka nie dostało się powietrze.

Jeśli jednak ono wystąpi to trzeba je przebić za pomocą na przykład cienkiej igły. Smak zależy przede wszystkim od zastosowanej osłonki, bowiem jeśli będzie ona wysokiej jakości to dobrze dla przygotowywanej kiełbasy.

Na koniec wystarczy zawiesić przygotowane kiełbaski pionowo i pozostawić je na około nawet dwie godziny w pionowej pozycji oraz w pokojowej temperaturze.

Po tym czasie kiełbasę należy gotować od 1,5 do nawet 2 godzin w temperaturze między 80 a 85 stopni.

Później mięso trzeba dobrze ostudzić i zawiesić jeszcze w zimnym pomieszczeniu aż na 12 godzin. Potem zaleca się, aby zwinąć ją w papier i przełożyć do lodówki.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!