Kiszona kapusta z jabłkami – tradycyjny przepis. Tradycyjny przepis, który przechodzi z pokolenia na pokolenie

Kapustę szatkujemy. Jabłka ścieramy na grubych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na średnich oczkach. Solimy do smaku. Jeżeli zależy nam na bardziej jabłkowym smaku, kroimy te owoce w plasterki. Poszatkowaną kapustę dokładnie mieszamy rękami, żeby puściła sok.

 

Teraz mieszamy kapustę, jabłka i marchewkę. Przekładamy do wcześniej wyparzonych i suchych słoików. Każdą warstwę kapusty ubijamy, dociskając ją do dna. Słoiki napełniamy do 3/4 wysokości, ponieważ kapusta zwiększy swoją objętość. Przykrywamy pokrywkami (ale ich nie zakręcamy!) i odstawimy na 3-7 dni, w ciepłe miejsce.

 

Kilka razy dziennie kapustę dociskamy do dna, używając drewnianego tłuczka, czystej dłoni lub wałka. Dodatkowo, całość przebijamy przez całą wysokość słoika za pomocą czegoś długiego, np. za pomocą łyżki lub pałeczki do sushi. Dzięki temu kapusta się nie zepsuje i nie zgorzknieje.

 

Po 3-4 dniach, możemy jeść kapustę. Jeśli jednak chcemy, żeby była ona bardziej ukiszona, to poczekajmy jeszcze kilka dni. Kiedy kapusta osiągnie satysfakcjonujący nas stopień ukiszenia, możemy ją zakręcić i przenieść w chłodne miejsce. Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!