You might also like
Kapustę szatkujemy. Jabłka ścieramy na grubych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na średnich oczkach. Solimy do smaku. Jeżeli zależy nam na bardziej jabłkowym smaku, kroimy te owoce w plasterki. Poszatkowaną kapustę dokładnie mieszamy rękami, żeby puściła sok.
Teraz mieszamy kapustę, jabłka i marchewkę. Przekładamy do wcześniej wyparzonych i suchych słoików. Każdą warstwę kapusty ubijamy, dociskając ją do dna. Słoiki napełniamy do 3/4 wysokości, ponieważ kapusta zwiększy swoją objętość. Przykrywamy pokrywkami (ale ich nie zakręcamy!) i odstawimy na 3-7 dni, w ciepłe miejsce.
Kilka razy dziennie kapustę dociskamy do dna, używając drewnianego tłuczka, czystej dłoni lub wałka. Dodatkowo, całość przebijamy przez całą wysokość słoika za pomocą czegoś długiego, np. za pomocą łyżki lub pałeczki do sushi. Dzięki temu kapusta się nie zepsuje i nie zgorzknieje.
Comments are closed.