Ten przepis na klopsiki z ziemniakami musi znać każda gospodyni – Dawno jadłam tak pysznego obiadu.
Aromatycznym klopsikom z mielonego mięsa wieprzowego nie oprze się chyba nikt. To ulubione danie, szczególnie wśród najmłodszych.
A co byś powiedziała na to, by wzbogacić je jeszcze o pyszne, domowe kulki ziemniaczane z serowym nadzieniem? Taki przepis to raj dla dzieci- ulubione klopsiki, zapiekane ziemniaczki i ciągnące się ser.
Przepis jest niezwykle prosty do wykonania, nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników, wszystko znajdziesz w lodówce. W dodatku danie to jest prawie beztłuszczowe i robi się je w jednej formie do pieczenia. Czego chcieć więcej?
Składniki na mięsne klopsiki:
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 1 średnie jajko
- 4 łyżki tartej bułki
- pieprz i sól do smaku
- odrobina oleju
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Pozostaw do przestudzenia. W głębokiej misce dokładnie wymieszaj mięso, jajko, bułkę tartą i cebulę.
Posól i popieprz wedle uznania. Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Składniki na kulki ziemniaczane:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 średnie jajko
- 8 ząbków czosnku
- 100 g twardego żółtego sera
- pieprz, sól do smaku
- kilka gałązek tymianku
- olej słonecznikowy lub rzepakowy
Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Żeby przyspieszyć proces gotowania, możesz je pokroić na małe kawałki.
Ugotowane ubij na purée lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj łyżkę masła, jajko, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.
Formuj kulki podobnej wielkości, co klopsiki. Do środka każdej włóż kostkę żółtego sera.
Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną masła, ułóż w nim kulki mięsne i ziemniaczane i posmaruj wszystko z wierzchu olejem roślinnym. Pomiędzy kulki włóż obrane i lekko zmiażdżone nożem ząbki czosnku i gałązki tymianku.
Formę z kuleczkami włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 40 min i podawaj na stół wraz z ulubioną surówką lub sałatką.
Comments are closed.