Ten przepis na klopsiki z ziemniakami musi znać każda gospodyni – Dawno jadłam tak pysznego obiadu.

Aromatycznym klopsikom z mielonego mięsa wieprzowego nie oprze się chyba nikt. To ulubione danie, szczególnie wśród najmłodszych.

A co byś powiedziała na to, by wzbogacić je jeszcze o pyszne, domowe kulki ziemniaczane z serowym nadzieniem? Taki przepis to raj dla dzieci- ulubione klopsiki, zapiekane ziemniaczki i ciągnące się ser.

 

Takoyaki : Meat balls as Japanese style.

Przepis jest niezwykle prosty do wykonania, nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników, wszystko znajdziesz w lodówce. W dodatku danie to jest prawie beztłuszczowe i robi się je w jednej formie do pieczenia. Czego chcieć więcej?

Składniki na mięsne klopsiki:

  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 średnie jajko
  • 4 łyżki tartej bułki
  • pieprz i sól do smaku
  • odrobina oleju

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Pozostaw do przestudzenia. W głębokiej misce dokładnie wymieszaj mięso, jajko, bułkę tartą i cebulę.

Posól i popieprz wedle uznania. Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.

 

Fresh raw meat balls with herbs

Składniki na kulki ziemniaczane:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnie jajko
  • 8 ząbków czosnku
  • 100 g twardego żółtego sera
  • pieprz, sól do smaku
  • kilka gałązek tymianku
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy

Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Żeby przyspieszyć proces gotowania, możesz je pokroić na małe kawałki.

Ugotowane ubij na purée lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj łyżkę masła, jajko, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.

 

Formuj kulki podobnej wielkości, co klopsiki. Do środka każdej włóż kostkę żółtego sera.

 

Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną masła, ułóż w nim kulki mięsne i ziemniaczane i posmaruj wszystko z wierzchu olejem roślinnym. Pomiędzy kulki włóż obrane i lekko zmiażdżone nożem ząbki czosnku i gałązki tymianku.

Formę z kuleczkami włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 40 min i podawaj na stół wraz z ulubioną surówką lub sałatką.

 

Klopsiki świetnie będą się komponować z kapustą kiszoną i innymi domowymi przetworami. Możesz na wierzchu rozpuścić odrobinę masła lub polać wszystko ulubionym sosem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!