Lekkie kotleciki na smukłą talię. Już nie smażę na oleju. Jem i nie boję się, że przytyję

Latem, kiedy jest gorąco mamy najczęściej ochotę na potrawy ze świeżych warzyw i owoców. Można je zjadać w sałatkach, albo ugotować czy upiec.

Także potrawy mięsne możemy urozmaicać warzywami. Dzięki nim będą delikatniejsze i zdrowsze. Dla osób dbających o sylwetkę polecamy szczególnie kotleciki z kapustą, które będą idealną opcją na letni obiad w upalny dzień.

To także przepyszne danie dla całej rodziny. Przygotowuje się je bez mąki i bez dodatku chleba.

 

Kotlety są niskokaloryczne, ale żeby nie rozlatywały się podczas smażenia robi się je z dodatkiem twarogu. Z podanych składników wychodzi około 12 sztuk.

Gwarantujemy, że na pewno Ci posmakują i zadbają o Twoją sylwetkę przez sezonem plażowym.

Składniki

  • mięso mielone z kurczaka (600 g)
  • biała kapusta (200 g)
  • twaróg (80 g)
  • jajko (1 sztuka)
  • koperek (pół pęczka)
  • czosnek w proszku (pół łyżeczki)
  • chmeli suneli (pół łyżeczki)
  • czarny pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

Do głębokiej miski wrzuć mięso, dodaj sól, pieprz, suszony czosnek, chmeli suneli i wymieszaj wszystko dokładnie. Kapustę umyj i ususz, a następnie poszatkuj. Do osobnego pojemnika wrzuć twaróg i utrzyj razem z jajkiem, a następnie wymieszaj z mięsem.

 

Dodaj do mięsa kapustę z koperkiem i ponownie wymieszaj. Zwilż dłonie w wodzie i uformuj około 12 kotlecików z przygotowanej masy. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pamiętaj o zachowaniu niewielkich odległości od siebie. Piecz kotlety w nagrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!