Oto przepis na delikatne kotleciki z mięsa drobiowego – Poznaj ten niezwykły smak. Przepis wart zapisania.

Delikatne kotleciki z mięsa drobiowego

Składniki:

  • pół kilograma zmielonych piersi z kurczaka
  • jajko
  • pół szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki mleka lub wody
  • cebula
  • w ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól
  • papryka mielona

Wykonanie:

Mleko lub wodę wymieszać na talerzyku z jajkiem. Uzyskaną mieszaniną zalać płatki owsiane. Odstawić na około 20 minut.

Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa. Czosnek zmiażdżyć i również wymieszać z kurczakiem. Płatki owsiane, paprykę, sól i pieprz wymieszać razem na sucho, po czym dodać do mięsa. Formować małe klopsiki.

 

Następnie na rozgrzanym oleju smażyć kotleciki ze wszystkich stron. Możliwe jest również upieczenie takich kotlecików w piekarniku. Wówczas warto dodać do mięsa jeszcze ser, który po upieczeniu idealnie się roztopi.

Jeśli ktoś lubi można wykonać dodatkową panierkę z mielonych orzechów.

Dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca, a smak orzechów połączonych z mięsem- wyjątkowy. Płatki owsiane dodawane do mięsa sprawiają, że kotleciki są bardziej soczyste.

Tak przygotowane klopsiki warto podawać z kwaśną śmietaną, sosem słodko- kwaśnym i ziemniaczkami.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!