Jednym z nich jest gryka w sosie pomidorowym – ta sprawdzona potrawa znika ze stołu w błyskawicznym tempie, dlatego warto zaopatrzyć się w podwójne porcje składników, aby nie zabrakło jej podczas obiadu. Przepis ten jest bardzo prosty i idealnie wypełni lukę w codziennym menu.
Przed rozpoczęciem gotowania, należy dokładnie umyć kaszę gryczaną. Następnie zagotuj wodę i posól ją, a gdy zacznie wrzeć, wsyp do niej grykę. Gotuj do momentu, aż zmięknie, a potem odlej i ostudź. Przez maszynkę do mięsa przeciśnij jedną cebulę, po czym dodaj ją do mięsa mielonego.
Dosyp soli i pieprzu według uznania oraz wbij oba jajka, a potem wymieszaj. Dodaj kaszę gryczaną i ponownie wszystko połącz. Z powstałej mieszanki uformuj małe kotleciki. Obtocz je w mące i ułóż na patelni z rozgrzanym uprzednio olejem roślinnym. Smaż z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru.
Drugą cebulę umyj i obierz, po czym pokrój na półpierścienie. Podsmaż ją na osobnej patelni na rozgrzanym oleju. Na patelnię wlej sos pomidorowy i podgrzej go. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę, włóż do niego usmażone wcześniej kotlety i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20-25 minut.
Comments are closed.