Przepyszne kotleciki tureckie to mój hit kulinarny – każdy je uwielbia, dlatego zdradzam przepis

Praktycznie w każdym kraju występuje jakieś wyróżniające go danie mięsne. Niezwykłe kotlety pochodzą z Turcji. Najlepiej zacząć przygotowywać mięso dzień wcześniej.

To idealne i ciekawe połączenie mięsa wołowego i jagnięciny, co u nas w Polsce jest mało spotykane. Danie nie jest trudne w wykonaniu jednak wymaga czasu.

 

 

Składniki:

  • 400 g mostka wołowego,
  • 200 g jagnięciny,
  • 100 g cebuli,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 100 ml wody.

Sposób przygotowania:

Sodę oczyszczoną i sok z cytryny połączyć w małym pojemniczku. W większej misce wymieszać mięso z wcześniej przygotowaną sodą. Mięso mieszać przez około 10 minut, aby w dotyku było lepkie.

 

 

Farsz należy podlewać wodą, aby nie przyklejało się do rąk i mieszać kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać oliwę z oliwek i mieszać tym razem przez 5 minut. Wymieszane składniki zawinąć w plastikową folię i wstawić na jeden dzień do lodówki.

 

 

Cebulę zetrzeć i odsączyć nadmiar soku. Dodać do niej starty czosnek. Połączyć to z mięsem, a także solą i pieprzem. Wszystko razem trzeba dokładnie wymieszać i wstawić znów do lodówki na około 2 godziny, aby składniki „przegryzły się”.

 

 

Po upływie czasu przygotować miskę wody do moczenia dłoni. Z mięsa uformować podłużne kotleciki. Klopsiki smażyć z obu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Można podawać z ulubionymi dodatkami, np. z warzywami, sałatą, ziemniakami czy frytkami. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!