Są niezwykle aromatyczne oraz uzupełniają dania niepowtarzalnym smakiem. Zazwyczaj mamy ich tak wiele jak i pieprzu, soli lub ziela angielskiego.
Aby dowiedzieć się o jego szerokiej gamie zastosowań – wystarczy wziąć liść laurowy oraz popielniczkę lub naczynie żaroodporne i podpalić susz oraz zostawić na blisko 10 minut. W tym czasie można pomieszczenie opuścić, a po powrocie wyczujemy niepowtarzalny aromat rozchodzący się po pokoju.
Co więcej, woń palonych liści laurowych jest idealnym rozwiązaniem na odstraszanie insektów – chociażby komarów, ponieważ te nie cierpią ich zapachu, podobnie jak zapachu aksamitek, inaczej zwanych śmierduszkami.
To niemal idealne rozwiązanie, gdy nadchodzą upalne dni i wieczory to jedyny moment na ochłodzenie rozgrzanego domu. Właśnie wtedy zakradają się do nas wszelkie owady. Podpalenie liści laurowych to zdecydowanie zdrowszy sposób obrony przed nieproszonymi gośćmi w porównaniu do środków chemicznych.
Comments are closed.