Czosnek to starożytne lekarstwo na młodość i zdrowie. Zniknie ze wszystkich sklepów, gdy tylko ludzie się o tym dowiedzą.
Nasza naturalna mieszanka ma znaczący wpływ na odporność. Regularne stosowanie może sprawić, że nie będzie można zachorować.
Wymagane składniki:
- 1 główka czosnku
- 200g miodu
- 1 cytryna,
- 1 łyżeczka kurkumy
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności umyj główkę czosnku. Możesz zaoszczędzić czas i uniknąć niepotrzebnego wysiłku, stosując prosty trik. Umieść czosnek w małym garnku i przykryj go pokrywką. Następnie potrząśnij garnkiem, aby oddzielić skórkę i ząbki. Dzięki temu jego mycie będzie łatwe w ciągu zaledwie kilku sekund.
Następnie dodaj czosnek do dużej miski. Następnie dodaj pokrojoną w małe kawałki cytrynę i skórkę. Umyj ją dobrze przed rozpoczęciem. Zmiksuj wszystko razem w blenderze. Na koniec dodaj kurkumę i wymieszaj.
Powstałą masę należy przelać do czystych, suchych kubków z pokrywkami. Szczelnie je zamykamy i umieszczamy w lodówce. Jedną łyżeczkę dziennie należy przyjmować przed śniadaniem i w południe.
Czosnek, w surowej postaci, działa jak antybiotyk. Wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed patogenami. Jest również wysoki w allicynie, selenie i zwiększa produkcję żółci. Pomaga to zmniejszyć proces chorobowy jakim jest stłuszczenie wątroby. Świetnie sprawdza się w oczyszczaniu wątroby.
Miód jest stosowany w cywilizacjach ludzkich od wieków. Naukowcy potwierdzają dziś bakteriobójcze działanie miodu, którego podstawą są naturalne enzymy pszczół.
Właściwości antyseptyczne i antyoksydacyjne miodu sprawiają, że jest on świetnym środkiem na problemy ze skórą i ranami. Miód może być stosowany w leczeniu sezonowych alergii i bólu gardła. Posiada właściwości przeciwzapalne.
Kurkuma jest bogata w dobroczynne substancje. Do tych substancji należą mangan i magnez, a także żelazo, potas, fosfor, cynk, miedź i magnez. Chociaż jest to przyprawa, która istnieje od średniowiecza, niektóre z jej właściwości są wciąż odkrywane.
Według badań naukowych jest niezwykle skuteczny w zwalczaniu wolnych rodników. Jest podobny do miodu w tym, że ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i immunomodulacyjne. Najważniejsze składniki mają również właściwości gojące rany, antyseptyczne i antyoksydacyjne.
Comments are closed.