Zawsze chodzi jednak o tę samą potrawę, która króluje na polskich stołach podczas wesel i innych okazji. Zazwyczaj przygotowanie galarety zajmuje dużo czasu, można ją jednak przyrządzić z kilku składników, pomijając przy tym wielogodzinny etap gotowania.
Udka z kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy. Kiedy udka się gotują obieramy marchewkę i cebulę, a następnie kroimy je w większą kostkę. Obieramy 2-3 ząbki czosnku i przekrajamy je na pół.
Kiedy udka się zagotują, zbieramy powstały szum i wrzucamy do garnka pokrojone warzywa. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 1,5 godziny. W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w 1/2 szklanki wody. Mieszankę odstawiamy do spęcznienia.
Ugotowane mięso obieramy z kości rozdrabniamy na mniejsze części. Odlewamy bulion do drugiego garna i dolewamy żelatynę. Wstawiamy ją na średni gaz i czekamy aż żelatyna się rozpuści. Solimy bulion i dodajemy do niego 2 przeciśnięte przez praskę żabki czosnku.
Comments are closed.