Orzechy to przysmak dla wielu osób, w dodatku wiemy, że spożywanie orzechów pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie – np. pamięć i koncentrację.
Liście orzecha włoskiego są bogate w dużą ilość witamin, flawonoidów, karotenoidów, glukozydów i olejków eterycznych. Takie bogactwo nie powinno się marnować!
Oprócz powyżej wymienionych cennych składników, liście orzecha włoskiego posiadają także właściwości:
Przede wszystkim pamiętajmy, że do wykorzystania nadają się tylko zdrowe liście orzecha, bez plam i objawów choroby. Najlepiej jest zbierać końcem maja – początkiem czerwca, gdy są już w pełni rozwinięte.
Zerwane liście należy wysuszyć. Do dłuższego przechowywania pozostawiamy tylko te, których barwa po wysuszeniu pozostanie zielona. Wszystkie inne odrzucamy. Suszone liście przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach, bez dostępu wilgoci.
Comments are closed.