Lecznicze działanie liści orzecha – mamy przepis na nalewkę. Wyleczysz nimi kilka poważnych schorzeń.

Orzechy to przysmak dla wielu osób, w dodatku wiemy, że spożywanie orzechów pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie – np. pamięć i koncentrację.

Ale czy wiesz, że również liście orzecha włoskiego mają cenne właściwości i pomagają leczyć różne schorzenia?

Liście orzecha włoskiego są bogate w dużą ilość witamin, flawonoidów, karotenoidów, glukozydów i olejków eterycznych. Takie bogactwo nie powinno się marnować!

Właściwości liści orzecha włoskiego:

Oprócz powyżej wymienionych cennych składników, liście orzecha włoskiego posiadają także właściwości:

  • antyseptyczne i antybakteryjne,
  • działają przeciwzapalnie i ściągająco,
  • wspomagają proces gojenia ran,
  • pomagają na trądzik i liszaj,
  • leczą biegunki i stany zapalne przewodu pokarmowego.

Jak stosować liście orzecha włoskiego

Przede wszystkim pamiętajmy, że do wykorzystania nadają się tylko zdrowe liście orzecha, bez plam i objawów choroby. Najlepiej jest zbierać końcem maja – początkiem czerwca, gdy są już w pełni rozwinięte.

Zerwane liście należy wysuszyć. Do dłuższego przechowywania pozostawiamy tylko te, których barwa po wysuszeniu pozostanie zielona. Wszystkie inne odrzucamy. Suszone liście przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach, bez dostępu wilgoci.

Z suszonych liści orzecha robimy np. napar:

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!