Niskokaloryczne sałatki z marchewką. 3 pyszne przepisy. Jedz nawet po 22.00 – nadal chudnij.

Składniki:

  • marchewki / 2 średnie
  • jabłka / 2 (w zależności od upodobań słodkie lub kwaśne)
  • jajka kurze / 3
  • ser żółty / 100gram
  • cebula / ćwiartka (1/4 cebuli)
  • czosnek / 2-3 ząbki
  • sól / szczypta
  • pieprz / szczypta
  • kefir lub jogurt naturalny / odrobina, do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj i ostudź jajka, obierz marchewkę i jabłka. Zetrzyj jajka, marchewki, jabłka i ser na tarce o grubych oczkach – pozostaw w osobnych naczyniach (nie mieszaj składników!).

 

Posiekaj drobno czosnek i cebulę (cebulę sparz we wrzącej wodzie, później ostudź w zimnej i odcedź, czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Układaj składniki warstwami: cebula, jabłko, jajko, marchewka z czosnkiem, starty ser – powtarzaj do wyczerpania się składników.

Całość możesz polać kefirem lub jogurtem. Odstaw gotową sałatkę na chwilę do lodówki.

Surówka 3. „Marchew i biała kapusta”

Składniki:

  • marchew / 2-3 średnie
  • biała kapusta / ćwiartka główki
  • cebula / do smaku 1/2
  • sól / szczypta
  • pieprz / szczypta
  • olej nierafinowany roślinny / 1 łyżka

Przygotowanie:

Białą kapustę drobno posiekaj, posól wymieszaj i odstaw na chwilę. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach
Cebulę posiekaj.

 

Wszystko wymieszaj w miseczce do połączenia się składników, dopraw do smaku pieprzem, polej olejem i ponownie wymieszaj. Odstaw na chwilę do lodówki.

Surówka 4. „Marchew i jajko”

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!