Naleśniki marokańskie: smażone z jednej strony. Jestem zachwycona ich smakiem. Koniecznie poznaj przepis

Naleśniki smażone z jednej strony? To możliwe, ale musimy zastosować techniki kuchni prosto z Maroka!

Czasem mamy ochotę na coś bardziej „egzotycznego”, ale uważamy to za zbyt pracochłonne oraz trudne. Musimy pamiętać, że nie zawsze tak jest!

 

Marokańskie naleśniki wyglądają obłędnie, a charakteryzuje je delikatność, aromatyczność oraz niebanalny smak.

Naleśniki  te w Maroku są niebywale popularne i serwowane przede wszystkim do śniadań, ale także do popołudniowej herbatki.

Cechą odróżniającą od naszych rodzimych naleśników jest fakt, iż przybierają one blady kolor. Do podbicia smaku podaje się je z roztopionym masłem oraz sosem miodowym.

Postępuj zgodnie ze wskazówkami, aby uzyskać niesamowite oraz sycące danie. Możesz dzięki temu uraczyć swoich domowników lub gości, którzy niewątpliwe zapamiętają ten czas!

Składniki ciasta:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mąki
  • Od 400 do 450 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży
  • Szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki sody

Składniki na sos:

  • 70 g masła
  • 6 łyżek miodu

Przygotowanie:

Etap 1:

Do głębokiej miski wsyp wszystkie sypkie, suche składniki, dodaj jajko i porządnie wymieszaj. Następnym krokiem będzie dodanie ciepłej wody, oleju roślinnego – ponownie mieszamy.

 

Etap 2:

W tym kroku musimy ubić masę przez 1-2 minuty, a w tym celu używamy miksera lub trzepaczkę. Prawidłowo powinno nam powstać wodniste ciasto, które musimy przykryć i pozostawić na około 40 minut.

 

Etap 3:

W czasie oczekiwania na ciasto nie trać czasu i roztop masło z miodem, aby zrobić sos – nie gotuj!

 

Etap 4:

Rozgrzej lekko patelnię bez oleju, a następnie wlewaj ciasto. Pamiętaj, aby wlewać ciasto na środek patelni i w żadnym wypadku nie rozprowadzać po bokach, ponieważ tylko w takim wypadku naleśniki będą porowate.

Smaż do uzyskania efektu na średnim ogniu i wyłącznie z jednej strony!

 

Etap 5:

Jeśli górna strona naleśnika zaczyna wysychać i nie jest już lepka to znak, aby zdjąć go z patelni.

 

Cudownie przyrządzone naleśniki podawaj z sosem miodowym. Smacznego!

Dzięki naleśnikom możesz także otrzymać przepyszny dodatek np. do zupy. Wystarczy zetrzeć ser oraz przyprawy, a następnie posypać.

Koniecznie musisz podzielić się tym niesamowitym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!