Naleśniki marokańskie: smażone z jednej strony. Jestem zachwycona ich smakiem. Koniecznie poznaj przepis
Naleśniki smażone z jednej strony? To możliwe, ale musimy zastosować techniki kuchni prosto z Maroka!
Czasem mamy ochotę na coś bardziej „egzotycznego”, ale uważamy to za zbyt pracochłonne oraz trudne. Musimy pamiętać, że nie zawsze tak jest!
Marokańskie naleśniki wyglądają obłędnie, a charakteryzuje je delikatność, aromatyczność oraz niebanalny smak.
Naleśniki te w Maroku są niebywale popularne i serwowane przede wszystkim do śniadań, ale także do popołudniowej herbatki.
Cechą odróżniającą od naszych rodzimych naleśników jest fakt, iż przybierają one blady kolor. Do podbicia smaku podaje się je z roztopionym masłem oraz sosem miodowym.
Postępuj zgodnie ze wskazówkami, aby uzyskać niesamowite oraz sycące danie. Możesz dzięki temu uraczyć swoich domowników lub gości, którzy niewątpliwe zapamiętają ten czas!
Składniki ciasta:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mąki
- Od 400 do 450 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka drożdży
- Szczypta soli
- 0,5 łyżeczki sody
Składniki na sos:
- 70 g masła
- 6 łyżek miodu
Przygotowanie:
Etap 1:
Do głębokiej miski wsyp wszystkie sypkie, suche składniki, dodaj jajko i porządnie wymieszaj. Następnym krokiem będzie dodanie ciepłej wody, oleju roślinnego – ponownie mieszamy.
Etap 2:
W tym kroku musimy ubić masę przez 1-2 minuty, a w tym celu używamy miksera lub trzepaczkę. Prawidłowo powinno nam powstać wodniste ciasto, które musimy przykryć i pozostawić na około 40 minut.
Etap 3:
W czasie oczekiwania na ciasto nie trać czasu i roztop masło z miodem, aby zrobić sos – nie gotuj!
Etap 4:
Rozgrzej lekko patelnię bez oleju, a następnie wlewaj ciasto. Pamiętaj, aby wlewać ciasto na środek patelni i w żadnym wypadku nie rozprowadzać po bokach, ponieważ tylko w takim wypadku naleśniki będą porowate.
Smaż do uzyskania efektu na średnim ogniu i wyłącznie z jednej strony!
Etap 5:
Jeśli górna strona naleśnika zaczyna wysychać i nie jest już lepka to znak, aby zdjąć go z patelni.
Cudownie przyrządzone naleśniki podawaj z sosem miodowym. Smacznego!
Dzięki naleśnikom możesz także otrzymać przepyszny dodatek np. do zupy. Wystarczy zetrzeć ser oraz przyprawy, a następnie posypać.
Comments are closed.