Domowe masło z przepisu mojej babci – Już nie kupuje masła w sklepie. Szybki przepis

Przygotowanie masła nie jest trudne. Wymaga tylko trochę samozaparcia, jednak pozwala na stworzenie naprawdę wyjątkowego masła, które jest łatwe w przygotowaniu i jednocześnie bardzo smaczne.

Umiejętność przygotowania fajnego masła jest bardzo fajna i z całą pewnością pozwoli cieszyć się wyjątkowym masłem. W przypadku samodzielnego przygotowania najważniejsze są odpowiednie składniki.

Bardzo ważnym elementem domowego masła jest odpowiedniej jakości śmietana. Najlepszym wyborem jest tłusta wiejska 36% śmietanka. W przypadku braku dostępności tego rodzaju śmietany alternatywą może być dowolna śmietana mająca 30%.

Niezbędne elementy

2 śmietany 36%
trochę soli dla smaku

Jak zrobić?

Zimna śmietana powinna być wymieszana z solą, a później wymieszana i ubita za pomocą miksera przez kilkanaście minut. Po tym procesie na dnie naczynia pozostanie mętna ciecz, czyli maślanka, o którą każdemu chodzi.

Powstałe masło musi zostać przełożone do gazy oraz przepłukanie go pod bieżącą wodą. Wszystkie te działania pozwolą na uzyskanie naprawdę bardzo wyjątkowego masła.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!