Bochenek Mięsa – bezwarunkowo najlepsza rolada mięsna domowej roboty. Każdy poprosi o dokładkę

Rolada mięsna sprawdzi się idealnie zarówno na codzienny obiad z rodziną, jak i na wystawną kolację dla przyjaciół i znajomych.

Jest ona nie tylko prosta w przygotowaniu, ale także szybka, więc nie spędzisz w kuchni długich godzin, a daniem na pewno zachwycisz wszystkich smakoszy.

 

Składniki potrzebne do przygotowania rolady:

  • mielona wieprzowina – 500 g
  • mielona wołowina – 300 g
  • sól i pieprz
  • pieczarki – 100 g
  • twardy ser żółty – 2 łyżki
  • mozarella – ok. 150 g
  • pietruszka – 1 łyżka

Sposób przygotowania: 

Mięso wymieszaj ze sobą w dużym naczyniu, a następnie dodaj do niego przyprawy oraz posiekane pieczarki.

Ser żółty zetrzyj na tarce i dodaj go do miski wraz z posiekaną pietruszką. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się ze sobą wszystkich składników.

 

Na blacie rozłóż duży kawałek pergaminu do pieczenia i przełóż na niego powstałą masę. Postaraj się uformować ją tak, aby miała ona prostokątny kształt – łatwiej będzie Ci potem zwijać roladę. 

Na powstałym prostokącie rozłóż pokrojoną wcześniej w plastry mozzarellę, a następnie rozpocznij zwijanie.

 

Powstałą roladę owiń dwoma lub trzema dodatkowymi kawałkami pergaminu, a następnie sznurkiem zwiąż jego końce po obu stronach rolady.

 

Umieść roladę w piekarniku na ok. 50 minut – piecz w temperaturze 180 stopni.

Aby rolada była gotowa do podania, po upieczeniu odłóż ją na 2-3 godziny, aby mogła ostygnąć. Tak przygotowane danie zachwyci każdego smakosza!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!