Jednak dzięki naszemu przepisowi będziesz mogła odmienić smak tego mięsa. Dziś pokażemy Ci, jak je zamarynować z dodatkiem cebuli i aromatycznych ziół i przypraw. Przygotowana w tej formie wieprzowina będzie obłędnie smaczna.
Przepis nie jest trudny w wykonaniu, a wysycone aromatem przypraw mięso będzie niezwykle smaczną przekąską i składnikiem wielu dań! Do tej przystawki nada się również mięso wołowe. Możesz użyć swoich ulubionych ziół (pietruszki, koperku, kolendry, bazylii, oregano, kminu rzymskiego).
Mięso zanurzyć w gorącej wodzie. Dodać ziarna pieprzu, liście laurowe, cebulę i goździki. Gotować na średnim ogniu przez pół godziny. Następnie osolić i gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
Sprawdzić gotowość mięsa. Wykonać drobne nacięcie. Jeśli sok, który wypłynie, jest przezroczysty – mięso jest gotowe. Jeśli sok jest czerwony, gotować dalej. Wymieszać 50 ml wody z sokiem z cytryny lub limonki, olejem i octem balsamicznym. Dodać przyprawy, pieprz i sól. Cebulę pokroić w cienkie pierścienie.
Mięso wyjąć z wody i pokroić w plastry o średniej grubości. Wykładać do miski, naprzemiennie układać warstwę mięsa i cebuli. Zalać przygotowaną marynatą i przykryć naczynie folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Najlepiej, aby mięso znajdowało się tam przez całą noc.
Comments are closed.