To mięso marynowane z cebulką jest lepsze niż jakakolwiek kiełbasa – Gdy tylko wystawię ją na stół znika w mgnieniu oka.

Zazwyczaj wieprzowina jest przygotowywana tradycyjnie. Najczęściej smażymy ją, pieczemy lub dusimy.

Jednak dzięki naszemu przepisowi będziesz mogła odmienić smak tego mięsa. Dziś pokażemy Ci, jak je zamarynować z dodatkiem cebuli i aromatycznych ziół i przypraw. Przygotowana w tej formie wieprzowina będzie obłędnie smaczna.

Przepis nie jest trudny w wykonaniu, a wysycone aromatem przypraw mięso będzie niezwykle smaczną przekąską i składnikiem wielu dań! Do tej przystawki nada się również mięso wołowe. Możesz użyć swoich ulubionych ziół (pietruszki, koperku, kolendry, bazylii, oregano, kminu rzymskiego). 

Zaczynamy!

Składniki:

  • 500 gramów mięsa wieprzowego,
  • 3 ziarna czarnego pieprzu,
  • 4 goździki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 cebule,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 1 papryczka chili,
  • 50 ml wody,
  • 90 ml soku wyciśniętego z cytryny,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 0,5 łyż czarnego pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka natki pietruszki,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryczki chili w proszku.

Przygotowanie:

Mięso zanurzyć w gorącej wodzie. Dodać ziarna pieprzu, liście laurowe, cebulę i goździki. Gotować na średnim ogniu przez pół godziny. Następnie osolić i gotować jeszcze przez ok. 10 minut.

 

Sprawdzić gotowość mięsa. Wykonać drobne nacięcie. Jeśli sok, który wypłynie, jest przezroczysty – mięso jest gotowe. Jeśli sok jest czerwony, gotować dalej. Wymieszać 50 ml wody z sokiem z cytryny lub limonki, olejem i octem balsamicznym. Dodać przyprawy, pieprz i sól. Cebulę pokroić w cienkie pierścienie.

 

Mięso wyjąć z wody i pokroić w plastry o średniej grubości. Wykładać do miski, naprzemiennie układać warstwę mięsa i cebuli. Zalać przygotowaną marynatą i przykryć naczynie folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Najlepiej, aby mięso znajdowało się tam przez całą noc.

 

Papryczkę chili przekroić wzdłuż i oczyścić z nasion. Drobno posiekać. Położyć na mięsie gotowym do podania i udekorować gałązkami wybranych ziół. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!