Ten przepis z pewnością Cię nie zawiedzie – Bardzo łatwy w przygotowaniu, a mięso zaskakująco smaczne.

Udka z kurczaka umyć, osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego, po czym przełożyć do miski.
Mięso posypać czerwoną papryką oraz solą, następnie dokładnie rozsmarować przyprawy na udkach.
W drugiej misce przygotować marynatę: wlać do niej olej sojowy, dodać trzy łyżki miodu, zmiażdżone ząbki czosnku oraz czarny pieprz, wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

 

Tak przygotowaną marynatą polać udka z kurczaka. Miskę nakryć talerzem i włożyć do lodówki na 20 minut, by mięso mogło się zamarynować. Przygotować dodatki: ziemniaki obrać oraz pokroić na grubsze kawałki. Przełożyć je na dno miski lub naczynia do pieczenia.

 

Posolić, zalać niewielką ilością wody, w kolejnym kroku piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej zamarynowane udka i piec je w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut.

 

Odrobinę oleju wlać na patelnię, przesmażyć na nim czosnek – powinno trwać to około 1 minuty. Dodać do niego cebulę pokrojoną w pół talarki, po niej dorzucić także pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażyć do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym ułożyć na upieczonych ziemniakach.

W kolejnej misce wymieszać jajko z papryką, startym twardym serem oraz śmietaną. Tę mieszankę rozłożyć na przesmażonych pieczarkach i ziemniakach, po czym zapiekać razem w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut. Resztą marynaty natrzeć ponownie udka, zapiekać jeszcze raz w 180 stopniach przez 10 minut.

Obiad gotowy!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!