Smażone roladki z kapusty pekińskiej doskonale nadają się na przekąskę, ciekawą kolację lub lekki obiad. Danie nie wymaga zbyt wielu składników, jednak efekt całkowicie Cię zaskoczy!
Wielkość kapusty zależy od tego, ile roladek chcesz uzyskać. Do porcji dla 2 osób w zupełności wystarczająca okaże się główka średniej wielkości.
Skoro mamy już składniki, możemy przejść do gotowania! Na początek oddziel liście od główki i usuń ich dolną, twardą część. Następnie każdy liść rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa (uważaj, by ich nie uszkodzić).
Gdy liście będą już gotowe, wbij jajka do dużej miski, rozbełtaj je, a następnie dodaj szczyptę soli, trochę pieprzu oraz mąkę. Całość wymieszaj.
W tak powstałym cieście zanurz wszystkie liście kapusty. Zadbaj o to, aby ciasto pokryło je w całości. Rozgrzej olej na patelni i smaż liście w cieście przez 1 minutę z obu stron.
Ser zetrzyj na tarce, a zioła posiekaj. Połącz wszystko i dodaj śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem, a na koniec wymieszaj.
Comments are closed.