Nadziewane roladki z kapusty pekińskiej – smak mile zaskoczył mnie i gości

Pyszne i niezwykle proste danie, z którym uporasz się naprawdę szybko.

Smażone roladki z kapusty pekińskiej doskonale nadają się na przekąskę, ciekawą kolację lub lekki obiad. Danie nie wymaga zbyt wielu składników, jednak efekt całkowicie Cię zaskoczy!

Składniki dania

  • 1 kapusta pekińska
  • 2 pomidory
  • 4 jaja
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200 g żółtego sera
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 pęczek ziół
  • Przyprawy: sól, pieprz

 

Wielkość kapusty zależy od tego, ile roladek chcesz uzyskać. Do porcji dla 2 osób w zupełności wystarczająca okaże się główka średniej wielkości.

Jak przygotować nadziewane roladki z kapusty pekińskiej?

Skoro mamy już składniki, możemy przejść do gotowania! Na początek oddziel liście od główki i usuń ich dolną, twardą część. Następnie każdy liść rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa (uważaj, by ich nie uszkodzić).

Gdy liście będą już gotowe, wbij jajka do dużej miski, rozbełtaj je, a następnie dodaj szczyptę soli, trochę pieprzu oraz mąkę. Całość wymieszaj.

 

W tak powstałym cieście zanurz wszystkie liście kapusty. Zadbaj o to, aby ciasto pokryło je w całości. Rozgrzej olej na patelni i smaż liście w cieście przez 1 minutę z obu stron.

Gotowe, usmażone liście odłóż na papierowy ręcznik. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

 

Teraz przechodzimy do nadzienia. Przekrój pomidory na pół i usuń nasiona. Następnie pokrój je w kostkę. Jeśli okażą się bardzo soczyste, odłóż je na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru soku.

Ser zetrzyj na tarce, a zioła posiekaj. Połącz wszystko i dodaj śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem, a na koniec wymieszaj.

Farsz ułóż na krawędziach liści, a następnie zwiń je w rulon. Gotowe danie możesz udekorować listem sałaty i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!