Naleśniki zapiekane bez mąki – jem je z twarogiem co drugi dzień i nie boję się że przytyję

Naleśniki to danie, które lubią zarówno mali, jak i dorośli. Można je podawać na wiele sposobów – na słodko i wytrawnie.

Prawdziwym hitem są tradycyjne naleśniki z białym serem. Każda dobra pani domu ma na nie swój indywidualny przepis. Poniżej przedstawiamy pomysł na pyszne naleśniki zapiekane z twarogiem.

Warto od razu przygotować więcej porcji, bo znikają z talerze w mgnieniu oka.

Składniki:

  • jajka – 6 sztuk
  • mleko – 500 ml
  • skrobia – 5 łyżek
  • twaróg – 300 g
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • jogurt naturalny lub śmietana – 150 g
  • cukier – do smaku
  • masło

Sposób przygotowania:

Jajka roztrzepujemy w miseczce i dodajemy do nich cukier. Partiami dodajemy skrobię i dokładnie mieszamy, tak by nie pojawiły się grudki.

 

Do tak przygotowanej masy dodajemy olej słonecznikowy oraz mleko. Smarujemy patelnię masłem, dobrze ją rozgrzewamy i smażymy naleśniki.

Twaróg mieszamy z cukrem, jajkiem i ucieramy. Nakładamy nadzienie na naleśniki i zwijamy je w rulon.

 

Naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy śmietaną. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!