Patogeny nowotworów: Oto najbardziej niebezpieczne produkty dla organizmu ludzkiego

Alkohol uznaje się za drugą po papierosach przyczyną występowania nowotworu. W jego składzie znajduje się etanol, który w naszym organizmie uszkadza komórki i sprawia, że te łatwiej mogą przekształcić się w te złośliwe.

 

Osoby, które nadużywają alkoholu, najczęściej zmagają się z chorobami narządów układu pokarmowego, wątroby, gardła, krtani oraz jelit.

Sól

Nadmiar soli w organizmie może być naprawdę szkodliwy dla ludzkiego życia. Duża ilość słonych przekąsek sprawia, że w ciele człowieka gromadzi się duża ilość chloru, który może bezpośrednio przyczynić się do pojawienia się nowotworu.

Efektem dużej ilości sodu może być ryzyko zachorowania na raka żołądka. Statystyki mówią, że na ten nowotwór znacznie częściej narażeni są mężczyźni.

 

Kiełbasa

W kiełbasach znajduje się azotyn sodu, który pełni rolę konserwantu i barwnika spożywczego. Udowodniono, że jego obecność może zwiększać szansę pojawienia się nowotworu jelit.

Dzieje się tak w przypadku kiełbas wędzonych, dlatego też warto z nich zrezygnować, by zadbać o swoje zdrowie i zniwelować ryzyko choroby nowotworowej.

Fast foody

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!