Pieczona szynka czosnkowa – Krucha i pyszna – to danie skradnie Twoje serce <3

Smaczna pieczona szynka czosnkowa! Łatwa w wykonaniu!

Polecamy przepis na kruchą i smaczną pieczoną szynkę czosnkową. Idealny obiad dla całej rodziny!

Składniki:

  • wieprzowina (2 kg)
  • czosnek (6 ząbków)
  • cebula (3 sztuki)
  • sos sojowy (2 łyżki)
  • koncentrat pomidorowy (4 łyżki)
  • słodka papryka
  • sól i pieprz (do smaku)
  • olej

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj mięso i pokrój w większe plasterki. Potem obierz i pokrój w plastry czosnek i dodaj go do przygotowanego mięsa.

Wymieszaj dokładnie i odstaw mięso na kilka godzin do lodówki. Następnie na dnie naczynia żaroodpornego ułóż pokrojoną w piórka cebulkę. Potem wyłóż mięso na cebulę, posól i popieprz do smaku oraz posyp czerwoną słodką papryką wedle uznania.

Ponownie połóż warstwę cebulki. Następnie polej wszystko sosem sojowym, zmieszanym z koncentratem pomidorowym. Piecz przygotowaną potrawę przez około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni.

Przez połowę czasu piecz mięso pod przykrywką, a przez resztę odkryj je, aż się zarumieni. Pieczona szynka znakomicie się komponuje z pieczonymi ziemniakami! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!