Unikalny przepis, który każdy musi poznać. Pyszna sałatka na niedzielny stół – Pola Elizejskie.

Sałatka Pola Elizejskie to świetny pomysł nie tylko na przekąskę, ale również na obiad.

Ta sałatka nie tylko pięknie wygląda na stole, ale również świetnie smakuje Musisz koniecznie wypróbować ten przepis.

Jakich składników potrzebujemy na sałatkę?

  • 200 g wędzonej kiełbasy lub szynki
  • 200 g żółtego sera
  • trzy jajka
  • jeden świeży ogórek
  • jeden świeży pomidor
  • zioła do smaku
  • sól oraz czarny pieprz
  • majonez

 

Jak przygotować sałatkę?

Sałatkę należy układać warstwami, a jedne ze składników trzeba kłaść na wierzchu w postaci pasków, które oddzielone są majonezem.

Pierwszym krokiem jest ugotowanie jajek, obranie och i stracie na tarce z grubymi oczkami. Ser z kolei trzemy na drobno, a ogórki trzeba pokroić w paski.

Podobnie postępujemy z pomidorami. Jeśli są one zbyt wodniste i mięsiste,, trzeba usunąć zbędny sok oraz nasiona. Pokrojone pomidory można położyć na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar wody. Potem sałatkę układamy warstwami, ale musimy pamiętać, że część ze składników należy zostawić do dekorowania dania. Do zrobienia siatki z majonezu konieczne będzie użycie szprycy cukierniczej.

Pierwsza warstwa to starty ser oraz majonez, druga – kiełbasa i majonez. Trzecia warstwa to starte jajka oraz majonez, a czwarta majonez i pomidory. W ostatniej warstwie będziemy potrzebować majonezu oraz ogórków. 

Sałatkę należy ozdobić paskami kiełbasy, sera, pomidora oraz ogórka. Wszystkie składniki dzielimy siatką z majonezu.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!