Powidła śliwkowe — jak bez gotowania przygotować powidła? I to w godzinę!
Powidła są typem przetworu, który zwykle kojarzy się z godzinami gotowania w garnku. Męcząca praca zwykle zniechęca do tworzenia, jednak my znaleźliśmy o wiele łatwiejszy sposób, dzięki któremu nie ma konieczności rezerwowania tylu godzin wolnego czasu. Przedstawimy sposób, dzięki któremu stworzycie powidła bez gotowania, a dorównujące smakiem tym robionych tradycyjną metodą!
Co będziesz potrzebować?
- 2 kg śliwek
- 0,5 kg cukru, najlepiej podzielonego od razu na porcje po 250 g
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 2 łyżki octu
- 4 łyżki rumu
- 5 kawałków zmiażdżonych goździków
Sposób przygotowania
Najpierw należy umyć śliwki i przekroić je na pół, a także usunąć z nich pestki Drugim krokiem będzie ułożenie śliwek w głębokim naczyniu do pieczenia, na tyle dużym, by wszystkie mogły się zmieścić. Skropić owoce octem.
Przed przystąpieniem do pieczenia, należy rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Włożyć śliwki do piekarnika na 20-25 minut. Należy pamiętać, by nie mieszać śliwek podczas pieczenia Wyjąć śliwki z piekarnika i zasypać 250 g cukru. Włożyć z powrotem do piekarnika, ustawiając timer na 15 minut.
Wyjąć śliwki z piekarnika i zasypać drugą porcją cukru Ponownie wstawić do piekarnika na 10-15 minut Wyjąć owoce z piekarnika, skropić je rumem oraz posypać przyprawami Ostatnim krokiem będzie wymieszanie powstałej masy blenderem zanurzeniowym i wlać powidło do czystych słoików (należy pamiętać o tym, by brzeg słoika pozostał czysty)
Comments are closed.