Poznaj mój skuteczny sprytny sposób, który stosuje od lat na przechowywanie czosnku. Dzięki temu nie gnije i nie kiełkuje

Czosnek jest składnikiem wielu dań w kuchni słowiańskiej i wschodniej. Stanowi dodatek do ziemniaków, zup, sosów oraz potraw mięsnych.

 

Na szczególną uwagę zasługują również właściwości zdrowotne tego aromatycznego warzywa. Jak zatem przechowywać czosnek, aby jak najdłużej zachowywał swoje właściwości?

Przechowywanie czosnku wymaga wprawy. W prawidłowych warunkach może on przetrwać do kolejnego sezonu. Niezapewnienie ich może skutkować gniciem lub kiełkowaniem.

 

Czosnek jest magazynem wielu składników odżywczych. Dlatego też tak szybko kiełkuje, co warunkowane jest również wysoką wilgotnością powietrza.

Kiełkujący czosnek zaczyna być pozbawiany witamin i składników mineralnych, traci swój wyjątkowy smak oraz szybciej się psuje.

Dlatego też przed umieszczeniem czosnku w spiżarni bądź chłodni należy staranie obejrzeć każdą główkę i usunąć egzemplarze z pleśnią lub kiełkujące.

Sposób przechowywania naszych babć 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!