Nie uwierzysz dlaczego tych 5 produktów nie należy przechowywać w lodówce. Sama się zdziwiłam.

Ten przepyszny dodatek do dań z kuchni śródziemnomorskiej jest niezwykle wrażliwy na działanie niskich temperatur. Świeża bazylia po prostu szybko więdnie, gdy nie zapewniamy jej odpowiedniej ilości ciepła. W dodatku bazylia trzymana w lodówce szybko wchłania zapachy innych produktów spożywczych, które znajdują się w jej pobliżu.

Bazylię w doniczce najlepiej więc postawić na parapecie i regularnie podlewać jak każdą inną domową roślinę. Dzięki temu będzie nam służyć jeszcze dłużej, wypuszczając wciąż nowe, aromatyczne listki. Cięte gałązki bazylii polecamy wstawić do szklanki z wodą, a nadmiar, jaki pozostanie po przyrządzaniu posiłku, można zamrozić.

Cebula

Najlepiej przechowywać ja podobnie jak ziemniaki, czyli w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Jednak pamiętać należy, że bliska obecność ziemniaków i wydzielanych przez nie gazów sprawi, że nasza cebula zacznie szybciej się psuć.

Zupełnie nie trzeba jej więc chować w lodówce. Duże zapasy cebuli można z powodzeniem przechowywać w kuchennym pojemniku lub w spiżarni.

Jajka

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!