Ten przepyszny dodatek do dań z kuchni śródziemnomorskiej jest niezwykle wrażliwy na działanie niskich temperatur. Świeża bazylia po prostu szybko więdnie, gdy nie zapewniamy jej odpowiedniej ilości ciepła. W dodatku bazylia trzymana w lodówce szybko wchłania zapachy innych produktów spożywczych, które znajdują się w jej pobliżu.
Bazylię w doniczce najlepiej więc postawić na parapecie i regularnie podlewać jak każdą inną domową roślinę. Dzięki temu będzie nam służyć jeszcze dłużej, wypuszczając wciąż nowe, aromatyczne listki. Cięte gałązki bazylii polecamy wstawić do szklanki z wodą, a nadmiar, jaki pozostanie po przyrządzaniu posiłku, można zamrozić.
Najlepiej przechowywać ja podobnie jak ziemniaki, czyli w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Jednak pamiętać należy, że bliska obecność ziemniaków i wydzielanych przez nie gazów sprawi, że nasza cebula zacznie szybciej się psuć.
Zupełnie nie trzeba jej więc chować w lodówce. Duże zapasy cebuli można z powodzeniem przechowywać w kuchennym pojemniku lub w spiżarni.
Comments are closed.