To uniwersalny produkt spożywczy. W naszych lodówkach zawsze znajdziemy chociaż kilka jajek na poranną jajecznicę lub naleśniki. W kupowanych przez nas lodówkach są przecież specjalne półeczki do przechowywania jajek. Tylko dlaczego w sklepach jajka nie znajdują się w chłodniach, lecz leżą na zwykłych półkach?
Rzeczywiście jest tak, że niska temperatura Twojej lodówki przedłuża zdatność jajek do spożycia. Jednakże nie powinny one być trzymane tam, gdzie narzucają nam to producenci większości lodówek, czyli w drzwiczkach. Ciągłe zmiany temperatury, jakie im wtedy serwujemy sprawiają, że jajka mogą psuć się o wiele szybciej. Dlatego najlepiej umieścić je z tyłu lodówki, by nie narażać ich na przeciągi.
Czosnku używamy na wiele sposobów. Służy jako dodatek do zup, mięs i sałatek. Niektórzy uwielbiają dodawać go nawet do kanapek, a inni robią z niego zdrowe mikstury na odporność i przeziębienie.
Najlepszym sposobem na to, by główki czosnku zachowały swoją świeżość, jest przechowywanie ich w osobnych pojemniczkach lub słoikach w temperaturze pokojowej. Dzięki szczelnemu zamknięciu nasz czosnek nie będzie zbyt szybko wysychał.
Comments are closed.