Przepis na krem paryski, którego przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu, a potrzebne składniki na pewno masz w swojej kuchni.

Krem paryski jest pyszny, delikatny, a przede wszystkim świetnie nadaje się do zdobienia, nadziewania czy klejenia. Poniżej prezentuje się dwie możliwości tego przepisu.

 

 

Do przygotowania pierwszego potrzebne będzie:

  • 250 ml śmietanki do ubijania (minimum 33%),
  • 30 dkg masła,
  • 30 dkg cukru,
  • 15 dkg kakao.

Śmietankę należy wlać do teflonowej miski, dodać do niej cukier i zagotować. Od czasu do czasy należy to przemieszać. Gotować trzeba do momentu osiągnięcia 115 stopni, czyli ok 5 do 7 minut. Po zdjęciu z ognia dodać trzeba kakao w proszku.

 

 

Następnie wymieszać tak, by w masie nie było grudek. Po dodaniu masła wymieszaj a następnie ostudź. Poleca się zostawienie w lodówce na noc dla ostygnięcia.  Kolejnego dnia należy ubić. Wykorzystać można do klejenia, zdobienia czy ciast.

 

Druga wersja jest zdecydowanie łatwiejsza i składa się tylko z dwóch składników.

Do przygotowania kremu w tej wersji potrzebne będzie jedynie:

  • 100 g czekolady
  •  250 ml śmietanki do ubijania (przynajmniej 33%).

Po rozgrzaniu śmietanki w rondelku dodać do niej należy posiekaną wcześniej czekoladę. Należy to mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Kolejno bez mieszania poczekać należy aż po bokach zaczną tworzyć się niewielkie bąbelki, a następnie zdjąć rondelek z ognia.

 

 

Kolejno pozostawić należy to do zupełnego ostygnięcia. Kolejnym krokiem będzie włożenie kremu do lodówki i przechowanie go w nim przez co najmniej 12 godzin.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!