Przepyszna przekąska z cukinii – lepsza od grzybków. Po otwarciu słoika błyskawicznie znika

Wielu z nas będąc w sklepie, często i chętnie sięga po cukinię. Niestety jest to warzywo sezonowe i przez większość roku nie mamy do niego łatwego dostępu.

Warto więc pomyśleć zawczasu i przyrządzić przetwory z cukinii. Dzięki poniższemu przepisowi możesz sam stworzyć przepyszne przekąski z cukinii i cieszyć się smakiem tego warzywa przez cały rok! By przygotować te przetwory trzeba użyć składniki, które praktycznie każdy z nas posiada w swojej kuchni. Poniższy przepis pozwoli zapełnić dwa półlitrowe słoiki.

Potrzebne składniki:

  • 1,5kg cukinii,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 papryczka chili,
  • 120ml oleju słonecznikowego,
  • 120ml octu,
  • 20g natki pietruszki.

Sposób przyrządzenia:

Myjemy cukinię, kroimy ją w drobną kosteczkę i wrzucamy ją do miski. Następnie dodajemy sól, pieprz, cukier i wlewamy olej. Przeciskamy przez praskę czosnek, a później wrzucamy go do miski, w której znajduje się już pokrojona i przyprawiona cukinia.

Chili kroimy w pierścienie i drobniutko siekamy natkę pietruszki. Przerzucamy te składniki do miski z cukinią i zalewamy całość octem. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie i pozostawiamy zawartość naczynia na mniej więcej 3 godziny.

 

Po tym czasie cukinię z dodatkami przelewamy do dwóch półlitrowych, dokładnie wyczyszczonych słoików. Cukinię musimy przelać wraz z całym sokiem, który puściła. Następnie zamykamy słoiki i przenosimy je do naczynia.

Jego dno ma być przykryte kuchennym ręcznikiem, a w naczynie mamy wlać ciepłą wodę, którą następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy mniej więcej 8 minut. Po upływie tego czasu musimy upewnić się, że słoiki są odpowiednio zamknięte, bo w przeciwnym razie przetwory mogłyby się zepsuć.

Kładziemy słoiki z przetworzoną cukinią do góry dnem w bezpiecznym miejscu i czekamy aż ostygną. Udało się, możemy cieszyć się pysznymi przekąskami z cukinii kiedy tylko zechcemy.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!