Przepyszne ciasteczka, które wyglądają jakby wzięte wprost ze sklepowej półki. Przepis.

Przepis na pyszne, domowe ciasteczka z waniliowym budyniem.

Smakują obłędnie, a piękny zapach wanilii roznosi się po całym domu. Ciasteczka są nie tylko smaczne i efektowne, ale też szybkie w przygotowaniu. Upieczenie ich naprawdę nie zajmie Ci dużo czasu!

 

Składniki:

  • 3 budynie waniliowe
  • 300g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 2 żółtka
  • 150g cukru pudru
  • 2 łyżki rumu

Nadzienie:

  • nutella
  • dżem
  • marmolada

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, budyń w proszku oraz miękkie masło i wymieszaj wszystko razem. Następnie dodaj żółtka oraz rum i ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki.

 

Później rozwałkuj je na grubość około 3-4 mm oraz wytnij z ciasta ciekawe wzory, na przykład koła lub serca. Wycięte kształty z ciasta wyłóż na blasze z papierem do pieczenia. Następnie piecz je przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Po ostygnięciu ciastek posmaruj je grubszą warstwą dżemu bądź nutelli oraz połóż kolejne ciastko na wierzchu. Ciastka niech będą ułożone na płasko do następnego dnia.

 

Następnie możesz je włożyć do słoika i przechowywać w chłodnym miejscu. Aby ciastka zmiękły, należy odczekać 2-3 dni. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!